MC101 Курс Компютърна грамотност, Word, Excel

1. Устройство на компютър

Ако използвате настолен компютър или лаптоп, може би вече знаете, че не съществува една единствена част, наречена “компютър”.

Компютърът е система от много части, работещи заедно. Физическата част, която можете да виждате и докосвате, се нарича с общото име хардуер. От друга страна с термина софтуер се означават инструкциите или програмите, които казват на хардуера какво да прави. За цялостната работа на компютъра се грижи операционната система.

Илюстрацията показва най-разпространеният хардуер в мобилните компютри:

1. Екран

2. Горен капак с клавиатура

3. Тъч пад, който замества мишката

9. Дънна платка с всички компоненти

15. Вентилатор на процесора

16. RAM памет

17. Акумулаторна батерия

18. Твърд диск

19. DVD устройство

21. Долен капак

Лаптопите имат подобни части, но те са пакетирани заедно в корпуса на компютъра, което усложнява охлаждането на процесора и останалите компоненти. Затова лаптопите често са по-бавни от настолните компютри и за по-сериозни приложения като чертаене или моделиране с компютър, обработка на големи бази данни или за по-съвременните игри се ползват основно настолни компютри с мощни видео карти или специализирани работни станции.

Преносимите компютри се захранват чрез батерии с възможност за многократно презареждане, които издържат от 45 минути до повече от 6 часа. Животът на батерията зависи до голяма степен от интензивността на обработката на данни. Честото обръщане към диска например отнема повече енергия от батерията. Преди окончателното изтощаване на батерията се появява индикатор “battery low” – след това предупреждение се погрижете да запишете вашата работа, преди батерията да се е изчерпала съвсем.

Клавиатурите им имат по-малко на брой клавиши от стандартната PC клавиатура. Някои клавиши се използват за повече от един символ. Вместо мишка, в кутията е вграден тъч пад.

Вижте устройство на лаптоп (10 мин)

Първите достъпни компютри се появиха 70-те години. Бяха с размера на по-голяма клавиатура и се свързваха към телевизор. Използваха се предимно за игри, но и за сериозни програми. Цяло поколение деца се научиха да програмират на тези компютри. След тях през 80-те години се появиха 16-битовите компютри на IBM. Те дадоха основа за всички сегашни компютри. Вижте музея на 8-битови компютри в Мицев център Пловдив.

Задача 1

Внимателно разгледайте Вашия компютър. Ако е лаптоп, го изключете/спрете и разгледайте отворите за вентилация (обичайно вляво отстрани и отдолу). Вижте дали има прах, но не бъркайте с нищо да го чистите. Разгледайте всички портове и какво е включено в тях.

Задача 2

Разгледайте клавиатурата и всички клавиши. Има ли клавиши със специални символи (възможно е да са цветни). Как се намаля и увеличава звука? как се коригира яркостта на екрана?