Потопената църква Св. Иван Рилски до язовир Жребчево

Потопената църква е любимо място за фотографи, които търсят уникални и впечатляващи кадри. Контрастът между водата и камъка, между светлината и сянката създава невероятни възможности за творчески изразяване. Особени красива е потопената църква по залез. Слънцето обагря водата, а църквата се извисява със своите дебели зидове над леките вълни. Как да направите такива снимки изучаваме в курса по фотография на Мицев център.

Легендите разказват за призраци, които се носят около църквата през нощта, а местните хора вярват, че мястото е изпълнено със силна енергия. Без значение дали вярваме в тези легенди или не, не можем да отречем, че потопената църква е едно от най-впечатляващите места в България. Местните хора разказват и за други странни явления, които се случват около църквата. Някои твърдят, че са чували камбани да звънят от дълбините на язовира, а други разказват за светещи обекти, които се появяват над водата през нощта.

Преди да бъде построен язовирът, на мястото са се намирали три процъфтяващи села – Жребчево, Гълъбово и Големо Село. Жителите им са имали дълбоки корени в земята и са били принудени да напуснат домовете си, за да направят място на новия проект. Това е била огромна трагедия за тях, а спомените за напуснатата земя се предават от поколение на поколение.

Потопената църква край язовир Жребчево е един от най-загадъчните и красиви природни феномени в България. Сгушена сред живописните пейзажи на Средна гора, тя крие в себе си вековна история и легенди. С напълването на язовира, църквата постепенно била потопена под вода, превръщайки се в подводен храм.

Как да стигнем до там: Най-лесно е да използвате Google Maps и да въведете “Свети Иван Рилски”. Ще откриете голям паркинг, откъдето започва кратка разходка до църквата.

Какво да носим: Препоръчва се удобни обувки, тъй като може да има кални участъци. През лятото не забравяйте шапка и слънцезащитен крем. Не забравяйте фотоапарата и статив, за да направите красиви снимки на залеза.

Най-добро време за посещение: Пролетта и есента са най-подходящи, когато нивото на водата е по-ниско и църквата се вижда по-добре.

Потопената църква е своеобразен паметник на миналото, на едно време, когато животът тук е кипял. Тя е напомняне за хората, които са живели и са обичали тези места.

Admin bar avatar

За Камен Мицев

Камен Мицев е двигателят на Мицев център и е сертифициран Microsoft треньор от 2009г., а от 2001г. е сертифициран Microsoft Excel Specialist. Развивайки се като треньор по организационно развитие, ще Ви вдъхнови да ползвате Excel, Offcie продукти и да подобрите социалните си умения. Камен е Иновативен Microsoft обучител, а през 2016г. завоюва Треньорската купа "Сърце" за Емоционална интелигентност на Българска асоциация за тренинг и развитие. От 2019г. е треньор по Емоционална интелигентност, психолог с опит в обучение на възрастни, диагностика и развитие на тренинг групи.
Публикувано в Фотография. Постоянна връзка.