Нощна фотография на звезди и звездно небе, правилото 500

Фотоапарата прави снимка, като улавя светлината. В нощта светлината е крайно недостатъчна, затова при нощната фотография използваме ръчни настройки на апарата и статив. Изисква се предварителна подготовка и не всеки обектив е подходящ. Вижте няколко съвета за подготовка:

  • Топлите дрехи, нещо за хапване и фенер са задължителни при всяка нощна разходка, каквато е нощната фотография;
  • Планирайте мястото и го опознайте през деня. Това намалява риска от инциденти;
  • Използвайте фотоапарат със сменяеми обективи. Подходящи са широки обективи с достатъчно отворена бленда. Например 35, 24 или 16мм с бленда 2.4 или 2;
  • Носете статив и ако имате дистанционен спусък. Може да снимате със самоснимачка, но е по-удобно с дистанционно;

Най-важното е да намерите подходящо място, на което няма други източници на светлина. Далеч от града, без светлини от улични лампи сгради. Луната също ще пречи, затова планирайте момент, в който тя не се вижда на звездното небе. Фазите на луната може да следите в специализирани сайтове, като mooncalc.org.

Насочвайки апарата към звездите, трябва да предвидим, че земята се върти и те се движат. Критичен момент е скоростта на затвора. При тези снимки е необходимо повече време и понякога снимаме в рамките на секунди. За да избегнем движението на звездите, както на следващата снимка, се водим от правилото на 500. Времето в секунди зависи от фокусното разстояние на обектива. Най-общо казано, ако снимате с кропка, за обективи 16, 24 и 35 мм максималното време за снимка е около 20, 13 или 9 секунди.

Правилото на 500 е просто. 500 разделете на дължината на обектива в милиметри. Полученото число е продължителността на времето в секунди, при което можете да държите обектива си отворен, преди да видите „опашки“ на истинските звезди. Това е валидно за пълноформатен сензор. При кропките милиметрите на обектива умножете по 1,5 или 1,6, какъвто е кроп фактора. Например при 16мм имаме 500/(16*1,5)=20 секунди. Това правило и необходимите теоретични и практически знания за снимане се изучават в курса по фотография на Мицев център.

Фокусирането на тъмно е почти невъзможно, затова превключете на ръчно фокусиране. Обичайната настройка е на безкрайност и малко да върнете назад. Разбира се, прегледайте снимките за добра рязкост и коригирайте, ако е необходимо.

Отворете повече блендата, задайте по-високо ISO, поставете апарата на статив и снимайте с по-дълго време на експозиция до 10-30 секунди. Високото ISO може да внесе шум, затова направете различни проби. Максимално отворената бленда не винаги е подходяща, за да има повече елементи от снимката на фокус.

Да експериментираме

Освен звездите, може да добавите в кадър преден план море, планина, сгради или река. Каквото е наблизо. Или някои от хората с Вас. Използвайте фенерче или лазер, ако има мъгла. Раздвижете светлинни източници или рисувайте с огън. Всичко това ще придаде красота и живот на снимката.

Добра практика е да направим няколко снимки и да ги стекнем с Photoshop. Така близките сгради снимаме с една настройка, а звездите с друга от една и съща позиция. Можем да снимаме звездите няколко пъти и след това да съберем снимките в една за по-добра обща експозиция и детайлност. Тези и други техники разглеждаме в курса по Photoshop за фотографи на Мицев център.

Накрая, но не на последно място. Не забравяйте за Вашата сигурност. Не ходете сами. Не ходете през нощта на непознати места. Следете дали имате обхват на мобилния телефон. Кажете на познати къде сте. Ходете с група приятели и не забравяйте за туристическата застраховка. Носете си храна и вода. И се забавлявайте със снимките.

Admin bar avatar

За Камен Мицев

Камен Мицев е двигателят на Мицев център и е сертифициран Microsoft треньор от 2009г., а от 2001г. е сертифициран Microsoft Excel Specialist. Развивайки се като треньор по организационно развитие, ще Ви вдъхнови да ползвате Excel, Offcie продукти и да подобрите социалните си умения. Камен е Иновативен Microsoft обучител, а през 2016г. завоюва Треньорската купа "Сърце" за Емоционална интелигентност на Българска асоциация за тренинг и развитие. От 2019г. е треньор по Емоционална интелигентност, психолог с опит в обучение на възрастни, диагностика и развитие на тренинг групи.
Публикувано в Фотография. Постоянна връзка.