MC250 Курс по фотография

Устройство на фотоапарата

Фотоапаратът е устройство за заснемане на единични или последователни изображения на реални обекти с помощта на светлината върху фоточувствителни материали (филм или сензор). Всеки фотоапарат се състои от следните основни части:

  • Кухо светонепропускливо тяло с отвор в единия край (преден), през който да влиза светлина, и на другия край (заден) записваща повърхност (плака, филм, електронен сензор), на която се проектира обектът, към който е насочен апаратът.
  • Обектив, съставен от една или няколко лещи, които са поставени пред отвора и спомагащи в него да влиза повече светлина и образът на задната повърхност да е фокусиран.
  • Светлият отвор в обектива обикновено се контролира от механична диафрагма или бленда, но при някои по-прости фотоапарати той е с фиксиран размер.

Размерът на отвора и яркостта на заснемания обект определят количеството светлина, което влиза в апарата за единица време. Факторът време се контролира от друга част, наречена затвор; той определя времето, през което образът ще бъде проектиран на задната повърхност на тялото. Този период се нарича време на експонация. Например при слабо осветени обекти времето на експонация би следвало да се увеличи или блендата да се отвори и така да се позволи на повече светлина да навлезе в апарата.

Поради оптичните характеристики на лещите, само обекти на определено разстояние от фотоапарата се проектират ясно. Процесът на настройка на това разстояние се нарича фокусиране на апарата.

Вижте устройството на фотоапарата (28 мин)

Разгледайте Вашият фотоапарат. Имате ли инструкция за ползване? Ако нямате, потърсете в интернет. За повечето фотоапарати са налични инструкции на български език в сайта на производителя.